Pet razloga zašto je posao organizacije manifestacija jedan od najstresnijih na svijetu

Blog

10 minuta čitanja

Forbes, američki poslovni magazin objavio je izvještaj u kojem je posao menadžera manifestacija (eng. event manager) jedan od deset najstresnijih poslova u SAD-u i svijetu. Tim povodom analizirali smo razloge zašto je posao organizacije manifestacija tako naporan a istovremeno uzbudljiv.

Posao organizacije manifestacija zahtjeva visoku razinu znanja i fleksibinost

Najteže je vojnicima

U posljednje dvije godine prema godišnjim izvještajima Forbes-a o najstresnijim poslovima u SAD-u, posao menadžera manifestacija našao se 2017. godine na šestom, a 2018. godine na petom mjestu, odmah nakon vojnika, vatrogasaca, pilota i policije. Ono što je zajedničko navedenim poslovima je visoka razina rizika od ozljeda i smrti, što nije slučaj s poslom organizacije manifestacija. Posao organizacije manifestacija s druge strane djeluje kao zabavan posao, ali očito nije lišen stresa jer se od organizatora zahtjeva visoka razina organizacijskih i komunikacijskih vještina uz poželjnu diplomu poslovnog upravljanja i ugostiteljstva.

Faktori stresa

Faktori stresa koji su izraženi u organizaciji manifestacija i s kojima se organizatori svakodnevno susreću su sljedeći:

  1. RADNO VRIJEME
  2. ROKOVI
  3. FIZIČKI NAPOR
  4. PUTOVANJA
  5. RAD S LJUDIMA

Nekoliko mjeseci prije održavanja manifestacije i na sam dan održavanja za organizatora nema radnog vremena, radi se po cijele dane dok posao nije odrađen. Na dan manifestacije sve mora biti savršeno, bez greške. Kako bi se to postiglo, organizatori moraju u periodu koji prethodi manifestaciji odgovarajućim planiranjem i postavljanjem rokova, dovesti organizacijski proces do savršenstva kako bi se greške minimizirale. Prekovremeni rad, navala adrenalina i nedovoljno sna razlozi su zašto je posao organizacije manifestacija i fizički naporan….naravno ako zanemarimo činjenicu da organizator mora često zasukati rukave i npr. pomoći iskrcati i prenositi opremu.

“Odgovarajuće planiranje i postavljanje rokova dovode organizacijski proces do savršenstva kako bi se greške minimizirale.”


Ukoliko se manifestacija održava van mjesta boravka organizatora, organizacija putovanja i prijevoza do lokacije održavanja manifestacije oduzima vrijeme te se često slobodno vrijeme i posao isprepliću, što izaziva dodatan stres. I posljednji faktor kojeg razumiju svi koji rade u uslužnim djelatnostima je rad s ljudima. Organizator manifestacije u svom poslu susreće se s mnoštvo ljudi, od klijenata, dobavljača, direktora hotela, zabavljača, djelatnika na manifestaciji, volontera, publike, te se u organizaciji različitih vrsta manifestacija, od kongresa do vjenčanja može naići na zahtjevne ili nezgodne suputnike.

Načini smanjenja razine stresa

Postoje razni, univerzalni načini kako smanjiti razinu stresa, ali prije nego što osoba odustane od posla organizacije zbog neizdrživog stresa ono što može učiniti je pravovremeno započeti s procesom organizacije, ulaziti samo u organizacijske poslove koje može odraditi s raspoloživim znanjima, ljudstvom i opremom, planirati vrijeme, dovoljno spavati, delegirati i imati tim kvalitetnih suradnika.

Posao organizacije manifestacija različitih vrsta, od kongresa do manjih kulturnih događanja zahtjeva od organizatora visoku razinu znanja i fleksibinosti, kako bi manifestacija koja se organizira mjesecima a održava jedan dan ili nekoliko sati bila savršena.

I za kraj nemojte zaboraviti da je održivi razvoj događanja PROCES koji traje!Vaš mentor u organizaciji održivih događanja,

Klara potpis

Izdvojeno